Diskuse

Jsem muslim a Alláh mi nepřikázal, abych znásilnil svou ženu, pane pastore Fürste. Část I.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dle vašeho psaní mám pocit, že se na svět dívám docela podobně jako vy. Jen jsem k tomu nepotřeboval přečíst spoustu náboženských textů. Nepotřebuji k tomu ani Korán, ani Bibli. Nepotřebuji k tomu ani Desatero a dokonce ani naše zákony. Stačí mi jediná věta: Nečiň jiným, co nechceš aby jiní činili tobě. Liberland má něco podobného za své motto: Žij a nech žít. A jde to taky jedním slovem: Neubližuj. 

Čím víc slov, čím víc "přikázání" potřebujeme, tím horší je to v praktickém životě.

5 0
možnosti
Foto

Milí čtenáři, poprosím Vás o pochopení následujících bodů: Sám jsem proti kvótám a solidaritě, jelikož pro mě je to nesmyslné, jelikož jsem vysvětlil, jaké jsou obrovské kulturní rozdíly a možnosti soužití bez plánované integrační politiky bude strašně těžké. Za prvé odsuzuju země, které destabilizovaly celý Orient a chtěly tam importovat jiný systém, který není kompatibilní. Za druhé už máme problém a je pozdě cokoliv odsuzovat a řešení podle mého má být na místě v arabských zemích. Většina jsou muslimové a měli by tam prokázat větší solidaritu a Evropa by se měla angažovat víc tam na místě, než hlídat neuhlídatelné hranice svých pobřeží. O tom napíšu další blog.

Co se snažím dělat je zabránit, aby špatný emigrační problém nepřerostl v náboženský problém, jelikož lidé se toho bojí a jsou víc frustrovaní, že vlády nic nedělají, tak útočí jakýmkoliv způsobem, aby zastavili ten nový exod, což já upřímně považuji za špatný způsob, který může zhoršit stav věcí. A proto když mluvím o islámu, mluvím o textech, o kterých člověk nemá ani ponětí a můžou být zneužívané a zavádějící v tak kritické situaci a může jen věci víc zhoršovat než řešit. Řešme to silnými, logickými a racionálními zákony. Jakékoliv řešení na bázi emocí bude špatné pro všechny.

A jestli duchovenstvo má zasahovat, má být spíš uklidňující silou, ale neznamená to, že bude souhlasit s nesmysly imigrační krize a neexistujícím integračním procesem. Řešme to rozumem a nechme Boha mimo to, když sám se rozhodl se neukázat, tak nevyhoďme naše neschopnosti řešit věci v terénu na někoho, jehož texty ani neznáme, a jehož bytost ani nevidíme. Řešme to racionálně a společně.

6 0
možnosti
AG

A32l67e82x 77G43r64e84g39o41r

21. 7. 2015 13:18

Zcela s Vámi souhlasím , jen neumím si představit, jak by dnes arabské země dokázaly tento problém vyřešit.

My jim v tom ani nemůžeme pomoci, protože nevíme jak . 

Z mého pohledu je to tak, že v Orientu je dnes  jednoznačně rozpoutáno několik válek a nikoliv jen jedna jak si mnozí namlouvají. IS jde jednoznačně o moc a. Saudové se bojí, že příjdou díky IS o tu svou a k tomu se ještě snaží zakroutit krkem Šítům v Jordánsku.  V Lybii mezi sebou bojují kmeny o moc  a nadvládu  a IS tam samozřejmě také operuje. V Egyptě je sice relativní klid ale za jakou cenu? Pokud se Muslimské bratrstvo trochu radikalizuje, tak tam může vzniknout další ohromný konflikt.

2 0
možnosti
JR

J40a29n 34R57á26ž

21. 7. 2015 9:24

Dokud vyznavači Alláha, tedy muslimové, nenajdou odvahu k naprosté distanci od muslimských dogmat, např. že texty Koránu jsou autentická slova Boha, není možný mír mezi nimi a Křesťany. Oddělení individuální víry od stájového pojetí víry, tedy udělat ze vztahu mezi věřícím a Bohem zcela privátní vztah, který nemůže ovlivnit žádný duchovní svými návody, nebo dokonce příkazy, je základním předpokladem k pokojné mu spolužití mezi křesťany a muslimy.

Islám, jak je praktikován naprostou většinou muslimů je spíše politickou ideologií než projevem vztahu mezi věřícím a Bohem. Tak tomu bylo po dlouhá staletí u křesťanů a proto byli nekompatibilní s jinými civilizacemi, jako je dnes Islám.

1 0
možnosti
AG

A64l66e63x 52G58r24e91g37o27r

21. 7. 2015 13:09

Pane Ráži, to je naprosto mylná interpretace celého problému. I Židé mají svou TORU, která pochází od samotného Boha. A I křesťané mají své pastýře, kterým naslouchají a kteří jejich chování silně ovlivňují právě tím, co říkají. 

 V tomto je každá víra stejné dogma. Problém duchovna je ale o hodně širší, než si umíme připustit, neb jsou věci mezi nebem a zemí, které při sebelepší vůli nedokážeme racionálně vysvětlit.

A strach z Islámu máme z velké části i proto , že jej vůbec nechápeme a mylně jej interpretujeme. V tomto patří autorovi neskutečný dík, že se nám to snaží srozumitelně a i objektivně vysvětlit.

2 1
možnosti
PK

P98a92v12e43l 19K40u80l13a

21. 7. 2015 8:25

"I ten, který používá nenávist jako víru a politickou kampaň, až se dostane do vlády,......", jste napsal.

Ale nenávist jako víru používají především islámští duchovní, kteří jsou stále radikálnější a ze svých "oveček" vychovávají vraždící fanatiky. Si myslím :-/

1 0
možnosti
VF

Kolego, ve svém článku nikde nepíšu, že Vám Alláh přikazuje znásilňovat ženu. Jen jsem popsal dva případy, se kterými jsem se setkal.

Jsem rád, že jako muslim odsuzujete násilí na ženách. Škoda, že podobné odsouzení nezaznívá od duchovních představitelů islámu v naší zemi. Snad se Vám podaří Váš názor přenést nejen na ně, ale i na ty muslimy, kteří stojí za činy, díky kterým mají obyčejní Češi (mne nevyjímaje) strach z toho, kdyby se praktiky IS přenesly i do naší země.

Ptáte se, co je smyslem článku. V naší zemi je spousta lidí, kteří tvrdí, že nám nehrozí žádné nebezpečí. Jenže ono hrozí, protože dochází ke střetu dvou odlišných kultur. U nás máme demokracii. I když není dokonalá, tak pro evropsky smýšlejícího člověka je lepší, než šaría.

U citátu v mém článku jsem přidal odkaz na zdroj.

2 0
možnosti
Foto

Pane Furste, děkuji za Váš příspěvek a poctivost, že jste uváděl zdroj. Ale je vhodné Vás informovat, že Bill Warner, bohužel, nejednou prezentoval neexistující texty, aby podporoval své politické teorie a výroky o politickém islámu. Tyhle konkrétní výroky 7,62,81 neexistují pod tou formou, kterou prezentoval.

Chápu Vaše starosti a upřímně po pochopení evropského prostředí v mnoha věcech s Vámi souhlasím a absence integrační politiky je reálná hrozba pro soužití a je frustrující i pro mě, že se žádné české islámské vedení do toho neangažuje a nemá schopné lidi, kteří budou odsuzovat jakoukoliv špatnou praxi.

Tím nechci říct, že v Buchárím neexistují problematické výroky, existují, ale než útočit na celý systém, pro mě je rozumnější ho vyčistit od nerozumných výroků a tradic, které neplatí ani pro dnešní dobu ani pro evropské prostředí. Že sami muslimové zneužívají tyhle výroky, aby udrželi dosavadní status quo, je známá věc. Ale myslím, že je jednodušší vysvětlit někomu filologicky, že spousta věcí nebyla v původním textu, než se snažit o diskreditaci celé víry.

Judaismus a křesťanství dokázali překonat minulost a koukají na problematické texty jinak a teď je řada na islámu. Spíš bych uvítal spolupráci jak židů, křesťanů s muslimy, aby jim pomohli a inspirovali je, jak překonat takovou krizi a mít víru, která bude osobní a hlavně jde s dobou a osobně myslím, že islám toto umožňuje a jakýkoliv text může být analyzován pod novým úhlem. Proto si přeji, aby duchovní dali víc pozitivní síly do takové problematiky, jelikož bohužel už žijeme v tak malém světě a těžko postavit fyzické a kulturní bariéry.

6 0
možnosti
JM

Ono je to s tím pozitivním vnímáním islámu těžké. Pokud by neexistovala jeho expanze do Evropy a následně silné propojení islámské komunity se zločinem, bylo by vnímání muslimů evropany asi trochu jiné. 

Další problém je pro nás nepochopitelné uvažování a priorita hodnot muslimů, které jsou dány náboženskou výchovou.

A ještě jeden důvod pro neoblíbenost muslimů a dalších minoritních komunit: neustálé vyzdvihování jejich odlišnosti na úkor "bílého daňového poplatníka", který na to všechno musí vydělat. Jenže to je problém náš, a ne muslimů. ;-)

5 0
možnosti
AG

A expanze křesťanství je podle Vás ospravedlnitelná?

Navíc Osmané a Arabové neexpandovali do Evropy ve jménu Islámu, jak se tady snaží kde kdo namlouvat ale výhradně pro zisk. Nebyl to výboj náboženský ale ekonomický.Ostatně stejně se chovali všichni panovníci v tehdejším známém světě.

1 0
možnosti
Foto

On i Vlastík se rád zviditelní a přihřeje nenávistnou polívčičku...prostě tak to je, žel. 

Dnešní svět, který je plný napětí ... určitá skupina lidí potřebuje ventilovat tak, že si najde vnějšího nepřítele :) Není to nic nového ani nic neobvyklého ... Teď díky terorismu, jehož náboženské podhoubí je extrémní výklad islámu, je nejvíc tenhle viditelný nepřítel ...Ale kdyby nebyl tenhle, budou to cikáni. Pokud to nebudou cikáni, začnou to být třeba Ukrajinci, nechávající se najímat jako levná pracovní síla. A pokud ani oni ne ... tak třeba Vietnamci ...a tak stále dokola. A je úplně jedno, že se jim pokusíš vysvětlit, jak chápeš islám Ty a jak by sis přál, aby byl chápán většinově...že věty v koránu je stejně jako u bible nesmyslné vytrhávat z kontextu historického i logického. je to jedno tím spíše, že mnohá politická zřízení a státy, kde je islám nejen hlavním a oficiálním náboženstvím, jsou viditelné často přes různé oficiální excesy  ... neslučitelné s obecným právem nebo lidskými právy, jak jsou chápány v Evropě.

A nejhorší na tom je, že ta potřeba ventilace je vlastně pochopitelná. I ten strach vedoucí ke generalizaci a paušalizaci je pochopitelný. Kdo by neměl strach z toho, že se jednou na ulicích jeho rodného města bude podřezávat krk za špatnou víru? Každý bych řekl.... a to je "jádro pudla"...oprávněný strach z viditelných extrémů...

6 0
možnosti
VF

Karle, každý, kdo píše na blog, se nějak zviditelňuje.

1 0
možnosti
Foto

To ozdrojování mi trochu připomnělo XKCD:

http://www.abclinuxu.cz/clanky/komiks-xkcd-906-reklamni-objev :-)

A ještě offtopic dotaz: Ze stránek ateistů jsem se kdysi dočetl o tzv. reformních muslimech -- Tarek Fatah (http://tarekfatah.com/) či Maajid Nawaz (http://maajidnawaz.com/). Slyšel jste o nich a pokud ano, jaký na ně máte názor?

0 0
možnosti
Foto

Vážený pane pastore Fürste, vážení čtenáři, jelikož už je opravdu člověk zoufalý z té nenávisti, pokusů o urážky a hladovění po krvi a zabíjení a duchovní se k tomu přidávají, tak píšu a doufám, že slova jako dialog, respekt a lidskost  nezačala patřit jen do slovníku. Poprosím o strpení s komentáři, až dokončím zbylé články (IV. nebo V. částí panu pastorovi). Až skončím se sexualitou v islámu, proberu bití, kamenování, islámské zákony, šaría atd., proto i kdybyste dali v komentářích klasické sporné verše, odpovím na ně postupně a strukturovaně v blozích a oceňoval bych fundované komentáře bez obvyklých nadávek a transliterace několika arabských slov, jejichž význam zřejmě netuší ani pan pastor. Velice se omlouvám za nedostatek času, ale na všechno budu postupně odpovídat, ať jsou důkazy se mnou nebo proti mně. Ještě jednou bych poprosil o slušné a neagresivní komentáře, abych prodloužil tu iluzi, že ještě existuje nějaký normální svět. Přeji Vám hezký večer.

8 0
možnosti
VF

Vážený pane Berrezouga, nejsem netrpělivý a rád si počkám na celé Vaše vysvětlení.

0 0
možnosti