Diskuse

Muslimové očima jednoho muslima -Kde domov můj? Část V. a VI. z VI.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pořád to ale neřeší problém Koránu a šíření islámu (tak, jak to měli křesťané - ale ne z původních cílů apoštolů a církve) během středověku. Tady v Čechách můžete vytvořit rozumnou skupinku muslimů a i může vzniknout i po dohodě s ministerstvem kultury nějaká vyhláška či zákon, ale jak to navázat na blízký východ? Muslimové zde dnes nejsou odtržení a v budoucnu počítám bude provázanost muslimů na celém světě ještě větší. Jak ošetřit prioritu respektu místních zákonů nad šaríjou a šířením islámu? My si zde můžeme něco domluvit, ale to je sezónní záležitost. Nemám na to rozumové řešení. Třeba ho najít nemáme, ale přesto by mě ZAJÍMALA ODPOVĚĎ OD VÁS - IDEÁLNĚ ALESPOŇ ZDE A NEBO I VEŘEJNĚJI.

0 0
možnosti
JM

Pořád jsem čekal, kdy na Vás budu moct " skočit " a nějak jsem se nedočkal. Pěkné a karmaR^

0 0
možnosti
BN

Velkým problémem v mnoha zemích západní Evropy a koneckonců i v ČR je slabý hlas umírněných muslimů. Vždycky je "přeřvou" konzervativně-fundamentalisticky laděné velké organizace, které si nárokují jako jediné monopol na reprezentaci muslimstva v dané zemi. Víc takových jako Vy. Skvělé! Pište dál! [>-]

0 0
možnosti
TJ

Dobrý den, 

mohu mít, prosím Vás, dotaz ohledně jedné Vaší úvahy: "Není třeba dokázat fakt, že přehlížejí neschopnost ČR prosadit tržní ekonomiku či konkurovat tichému pracovitému tišše se vkrádajícímu drakovi, který Evropany nejen omámí svým levným pervitinem, ale také levným zbožím." Chápu správně, že naši ekonomiku nepovažujete za zcela tržní? Charakterizoval by jste ji tedy jakými slovy? Následující metafora draka mi připomněla esej Karla Čapka Proč nejsem komunistou?: Poznal jsem velmi málo lidí, kteří by si nevysloužili cibulačkou drobet spásy; velmi málo těch, na které by jen trochu střízlivý a rozšafný Hospodin mohl dštít oheň a síru. Je daleko více omezenosti než skutečné špatnosti ve světě; ale je tu přece jen víc sympatie a důvěry, přívětivosti a dobré vůle, než aby bylo možno lámat hůl nad světem lidí. Nevěřím v dokonalost dnešního ani příštího člověka; svět se nestane rájem po dobrém ani revolucí, ba ani vyhubením lidského plemene. Ale kdybychom mohli nějakým způsobem sebrat všechno to dobré, co vězí koneckonců v každém z nás hříšných lidských tvorů, věřím, že by se dal na tom konstituovat svět přece jen daleko vlídnější, než je ten dosavadní. Snad řeknete, že je slaboduchá filantropie; ano, patřím k idiotům, kteří mají člověka rádi, protože je to člověk. Velmi lehko dejme tomu se řekne, že les je černý, ale žádný strom v lese není černý, nýbrž je červený a zelený, poněvadž je to obyčejná borovice nebo smrk. Velmi lehko se řekne, že společnost je špatná; ale běžte hledat zásadně špatné lidi. Pokuste se soudit svět bez brutálních generalizací; za chvilku vám nezůstane z vašich zásad ani šňupka. Praví-li někdo, že nenávidí Němce, rád by mu řekl, aby šel mezi ně žít; za měsíc bych se ho zeptal, nenávidí-li svou německou bytnou, má-li chuť podřezat germánského prodavače ředkviček nebo zaškrtit teutonskou babičku, která mu prodává sirky. Jeden z nejnemorálnějších darů lidského ducha je dar generalizace; místo aby shrnuli zkušenosti, hledí je prostě nahradit.

1 0
možnosti
Foto

Pane Hateme, rád bych se s Vámi vyměnil pár emailů, pokud máte zájem. nechci zde dávat na sebe kontakt. Můžete mne kontaktovat na této stránce http://www.petice24.com/ustredi_muslimskych_obci , když kliknete kontaktovat autora (mne). Pak již budeme moci být v emailovém kontaktu. Díky.

0 0
možnosti
Foto

Pane Chmelaři, moc děkuji, že jste pochopil můj úmysl a rád se s Vámi spojím.

0 0
možnosti
JZ

Tohle by si měli přečíst každý. Většina lidí aspoň 3x.

0 0
možnosti
BD

Skvěle napsáno.Vyjímečný přístup hodný široké publicity.

Okamura a Zelení jsou určeni na smetiště dějin. Předběhli dobu a nyní se motají v bahně. Velmi bych se divil, kdyby dostali ve volbách očekávané hlasy. V Česku ještě rozum funguje.V

0 0
možnosti
Foto

Pane Hateme

Děkuji za Vaše slova. To, co popisujete si dovedu představit také jako jakýsi model multikulturalismu, kde se jsou všichni vědomi svých kořenů, jsou na ně patřičně hrdí, ale právě proto také chápou a respektují hrdost ostatních národů, etnik nebo náboženství na jejich kořeny. Dalším předpokladem, jak správně píšete, je především to, že příchozí respektuje kulturu, do které přichází. Pokud mu ta kultura nevyhovuje, tak má jít tam, kde mu to vyhovovat bude, ne se snažit tu místní změnit ke svému obrazu. Jsem rád, že jste ukázal, že i muslimovi z tradičně muslimské země se může líbit u nás, kde naše zvyky jsou často s těmi muslimskými v rozporu (národní jídlo vepřo, knedlo, zelo, pivo :-) ), a že to soužití je možné.

1 0
možnosti
Foto

Milí čtenáři, moc děkuji za pochopení a hezké komentáře, které mě opravdu potěšily. Jsem vděčný, že jste si našli čas článek přečíst a reagovat na něj. :-)

0 0
možnosti
ZZ

milý autore. Smekám ..doslova dekuji za clanek a jsem rad ze jsem si nasel cas k tomu ho cist:-)

1 0
možnosti