Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Při vzpomínce na naše setkání si dovolím Vás, pane Hateme, osobně pozdravit. Pro některé diskutující bych rád předeslal, že slova pana Berrezougy nejsou žádnou spekulací a jsou myšlena upřímně.

Již dlouho volám po vytvoření evropské deklarace muslimů, chcete-li Kodexu, který by byl v souladu s evropským právem. Otázka je jasná: proč to stále nejde, ač takový dokument měl být hotový již před desítkami let? Pokusím se z části odpověď formulovat.

1) Mnoho muslimů nezná základní texty své víry: Korán, sunnu, podpořenou hadísy a spoléhá a řídí se jen slovem imáma v mešitě.

2) Provázanost evropských muslimů (imámů) s islámskými státy je zjevná; už jenom proto, že do Evropy přicházejí lidé z mnoha islámských států. Poslední sešlost islámských států v Káhiře r. 1990 a jejich deklarace je pro ukotvení každého bodu v právu šária v Evropě nepřijatelná.

3) Vazba na některé islámské státy je významně podpořena finančními dotacemi a to jak na provoz, tak i na výstavbu nových mešit.

4) V islámu existuje řada směrů a z jejich střetávání povstala řada válečných konfliktů, do nichž se posléze zamíchaly velmoci, které spory ještě zhoršily při sledování svých zájmů - mocenských, finančních, ale i snahou o vývoz demokracie. Přesto, nebylo by tak neobvyklé, při neexistenci zastřešujícího islámského orgánu a hierarchii jako u křesťanů, kdyby světlo světa spatřil další směr; ten evropský. Zábranou tomu však je zjevná neochota představitelů jednotlivých muslimských komunit; ať už z vlastního přesvědčení a nebo z obecné hrozby odplaty za odpadlictví.

5) Vlastní změnou v chápání středověkého odkazu by byl rozbor všech textů s pečlivým sledováním historického spojení a tím i zneplatněním v obecné působnosti. Jedním z opěrných bodů je výrok samotného Mohameda (dle hadísů), aby byly zaznamenávány jen zjevení a ne jeho dobová slova.

5 1
možnosti

6) Mohamed byl zcela jistě ve své době výraznou osobností s velkým charizma. Při vydobytí si výjimečného postavení získal také různá privilegia, kterých samozřejmě využíval. Byl však jen člověk, člověk chybující, jak sám opakovaně zdůrazňoval a jeho zbožštění, braní jeho života, jeho výroky a skutky jako vzor ideálního muslima, je chybný krok, se kterým by jistě sám Mohamed nesouhlasil. Mnohé jeho konání bylo účelové pro tehdejší dobovou situaci a nelze je slepě přenášet do 21.století. To bude jedna z největších překážek, neboť současné idealizování jeho osoby mnohým ortodoxním imámům vyhovuje.

7) Je naprosto zřejmé, že evropské pojetí islámu musí vypracovat sami muslimové. Je však také zjevné, že evropští politici nevytvářejí prostor a současně tlak na urychlené vypracování takového dokumentu.

To je jen pár myšlenek k této problematice a celkový rozbor by jistě zabral mnoho stran. Není však jiné cesty k vytvoření vzájemné toleranci a respektování mezi evropskými muslimy a majoritou. Bez ní a při hluchotě evropských orgánů a jednotlivých vlád spěje vývoj ke střetu, který nebude bez krve a který si uvážliví jistě nepřejí.

5 1
možnosti

L18u71d98ě32k 78T27o28n96d85r

11. 6. 2017 23:38

Jediným možným řešením je reformace samotného islámu. Bohužel taková reformace nebude bez obětí. Tak jako reformace dogmatického středověkého křesťanství neproběhla klidně, ale stála tisíce a tisíce mrtvých a spoustu válek a bitev, stejně tak nelze očekávat, že reformace islámu proběhne nějak jinak. Ale jiná cesta neexistuje. S dogmatickým islámem nelze žít, nelze uzavřít kompromis.

Pokud se ale islám reformuje z dogmatické ideologie sloužící politickým cílům - ovládání lidí-muslimů jako loutek - až se reformuje do skutečné funkce náboženství: čistě osobní, soukromé, víry ve Stvořitele - pak je naděje, že zavládne klid nejen v Evropě, ale i v zemích islámu. Ale bude to stát spousty mrtvých. (Bohužel to budou mrtví reformní muslimové, které zavraždí jejich ortodoxní bratři ve víře...)

Možná je to naivní hloupost, ale třeba by tomu procesu mohla naše ateistická země pomoci. Už třeba tím, že na našem ateistickém území mohou najít zázemí lidé, kteří sice věří ve Stvořitele, ale zároveň chtějí islám reformovat (jinde by byli terčem útoků). A Češi pro to nemusí dělat celkem nic zvláštního - pouze tvrdě a nekompromisně odmítat všechny projevy ortodoxního islámu - ale tolerovat ty, kteří mají úmysl islám opravdu "zcivilizovat" (a mají na to schopnosti i vědomosti). Tím jim pomůžeme. Pomůžeme zasít semínko jejich reformace. A nás Čechy to nic nestojí :-)

0 0
možnosti
Foto

O92t16a 55B84l41a18ž71e28k

11. 6. 2017 14:13

"...jediné možné řešení, netkví ve spolupráci, ale v úplné odluce mezi muslimy v Evropě a muslimy v arabských a afrických státech."

---------------------------------------------------------------------------------

A jak to chcete dokázat - jak v to chcete alespoň doufat, když z veškerých dosavadních zkušeností je zřejmé, že v Evropě žijící muslimové - i v druhé či třetí generaci (!) si stále zachovávají svůj žebříček hodnot a zvyklostí ?

3 0
možnosti

K53a78r36e19l 11M79a27s97e21k

11. 6. 2017 17:14

Jaký je prosím muslimský žebříček hodnot a zvyklostí?

0 2
možnosti
Foto

Přeji si, aby byli všichni muslimové takoví jako vy. Aby byli všichni cikáni takoví, jako rodina z mého města, kde žena vaří v podnikové kuchyni, muž je městský policajt a děti chodí do školy, nejstarší už na vysokou. A aby byli všichni černoši jako ten lékař na poradním v Kyjově. Až se mi přání splní, bude na světě krásně a bezpečno všude, kde se podíváš.

15 0
možnosti

J65a91n 63B12í80l91ý

11. 6. 2017 11:24

muslimové musejí především pochopit, že smyslem života není víra v boha, následování starověkých textů a v nich "zjevených" pravd. návody a vzorce chování starověku jsou dnes natolik přežité a nepoužitelné, že je naprosto zbytečné snažit se pochopit "historický kontext" či pokoušet se znovuvysvětlovat jednotlivé výroky koránu. společnost může dlouhodobě efektivně fungovat jen na bázi rovnosti, spolupráce a tolerance, a v tomto směru je koránská představa společnosti přesným opakem.

9 0
možnosti

J96i18ř95í 78H45r54b52e52k

11. 6. 2017 13:31

„muslimové musejí především pochopit, že smyslem života není víra v boha,...“

-> jinými slovy, že mají skončit se svým „muslimstvím“ a zcela přijmout Váš momentální světovej názor.:-) Ne že by slepé následování Vaší rady nevedlo k pokojné společnosti, ale uvažování o tom jako o možné realitě je eufemisticky řečeno „naivní“. Je ovšem zajímavé, jak je podobná myšlenka populární - komunisté chtěli jen aby všichni pochopili, že smyslem života je postup k beztřídní společnosti, fašisti zase že je to věrnost a poslušnost führerovi, svatá inkvizice poslušnost matičce církvi... všichni to mysleli dobře, ale jako na potvoru se nikdy ta slepá poslušnost prosadit nepovedla;-)

Měl jste spíš napsat: „muslimové musejí pochopit, že smyslem života je jejich víra v boha a následování starověkých textů a v nich zjevených pravd, což však není v žádném rozporu s pokojnou spoluprací a tolerancí k okolí s jiným smyslem smyslem života.“ Je tu jen malá drobnost, jestli jde ty starověké texty vyložit tak, aby to „v žádném rozporu“ nebylo jen naším naivním přáním - a to je úkol jen pro zkutečné znalce islámu, jako je možná pan Berrezouga.

1 2
možnosti
Foto

Jak jsem se dozvěděl také od jednoho ze zdejších "muslimských náčelníků" (tak jste je nazval Vy) vystupujících v ČT - "Kde je milion muslimů, tam je milion islámů!"

Ten Váš osobní islám je vskutku jedinečný a zajímavý, a také v mnohém pravdivý, inspirativní i poučný. (Ovšem nevím, jak se to slučuje např. s prohlášením Erdogana, který jasně řekl, že islám je pouze jeden?! Přiznávám, že stále nevím, jak je to s těmi "islámy" a jejich počtem a obsahem .....)

Např. (citace z Vašeho článku):

".....jediné možné řešení, netkví ve spolupráci, ale v úplné odluce mezi muslimy v Evropě a muslimy v arabských a afrických státech."

Pokud něco takového řekne muslim, to už je něco! R^

Souhlasím. Ale zřejmě poněkud jinak, než to zjevně myslíte Vy. Domníváte se snad, že může v Evropě vzniknout nějaký "moderní reformovaný islám" bezproblémově praktikovaný zdejšími muslimy (jako jste Vy)? Já se obávám, že nikoli a že je to bohužel nemožné (Resp. - proč zde v minulých 20-30 letech už dávno nevznikl?).

A ten Váš závěr článku bych parafrázoval trochu jinak (ve Vašem pojetí to totiž trochu vyznívá také tak, jakoby muslimové jedině správně a jednoznačně důvodně odmítali jakoukoli integraci a účast do takového našeho zdejšího prohnilého západního světa právě proto, že je prohnilý. Neříkám, že není, ale ta jeho prohnilost zdaleka není jediným ani hlavním důvodem zdejší neintegrace muslimů)

Asi takto:

"Snáze projde velbloud uchem jehly, nežli by se muslim-imigrant již etablovaný v Západní Evropě chtěl dobrovolně a navždy vrátit do muslimské země jeho původu."

A tak se Vás ptám - Chystáte se toto vlastním příkladem popřít a na své výjimce demonstrovat takové pravidlo? Chystáte se snad tuto naši prohnilou demokratickou Evropu opustit? Myslím si, že ne. :-)

5 0
možnosti

J52i67ř85í 66H34r89b68e95k

11. 6. 2017 13:57

“...nějaký "moderní reformovaný islám" bezproblémově praktikovaný zdejšími muslimy (jako jste Vy)? Já se obávám, že nikoli a že je to bohužel nemožné (Resp. - proč zde v minulých 20-30 letech už dávno nevznikl?)....“

To, že to nevzniklo za nějakých pár desítek let není průkazný důkaz, že to vzniknout nemůže. Probuzení protestantského hnutí a vymezení se vůči silné katolické církvi trvalo prakticky celej středověk. Průkazněji na mě působí spíš to, že i na "e-islam.cz" - což považuji za centrum poměrně umírněného výkladu islámu, se dočteme:

„Demokracie a islám jsou odlišné ...Demokracii nelze přijmout ani jako všeobecně závazný a jediný způsob výběru vládce... Ač je ve své nynější, ideologizované podobě z islámského hlediska nepřijatelná, způsobem jak jsme vysvětlili výše, není nejhorším státním systémem....“ http://www.e-islam.cz/node/47 Mé citáty jsou vytržené z kontextu, sumou je spíš - „buď akceptuj tenhle nedokonalej demokratickej systém kterej má svoje výhody, nebo ho opusť“, nicméně uvádím je zde proto, aby bylo zřejmé, že zatímco křesťanství má k politickým systémům včetně demokracie neutrální postoj (rozuměj - nemá vlastní ideální náhradu), islám vidí demokracii spíš jako ubohou náhražku, na jejímž místě by měl být sám.

Byl bych panu Berrezougovi vděčný, kdyby se k mému tvrzení ohledně (islám <-> demokracie) vyjádřil.

0 1
možnosti

J57i70ř26í 46H76r46b16e24k

11. 6. 2017 10:57

Nevím, jestli je to možné, ale mezi muslimy musí povstat lidé typu Husa/Luthera/Zwingliho ... a postavit pilíře „protestantského islámu“, který bude blíž koránu, než tradiční výklad a přitom bude plně kompatibilní s listinou práv, svobod a etablovanej pro existenci v sekularizované společnosti. Upřímně za sebe říkám - nevěřím, že je to možné z důvodu samotné podstaty islámu. Nemám však v islámu hluboké znalosti jako vy a již mnohokrát jsem se v životě mýlil, takže jestli víte, že se mýlím - pusťte se do toho. Vemte si základní otázky, které ve svém tradičním výkladu vedou upřímné muslimy k radikalizaci....

1. může islám trvale (ne dočasně/přechodně) být v demokratické sekularizované společnosti bez ovlivňování politické/zákonné/výkonné moci? Nebo je povinností každého muslima přímo či nepřímo pracovat na proměně státu v teokratický chalífát?

2. je možné, aby měl muslim k lidem s jiným světonázorem konstruktivní, kooperující a přátelský vztah, respektoval jeho způsob života, oblékání, myšlení,...nikdy neusiloval o jeho život, poškození zdraví... nebo je něco takového Alláhem jen dočasně tolerováno a dlouhodobě zcela v rozporu s jeho vůlí?

3. ...

Výklad podobných tezí musí být morálně akceptovatelný i pro nemuslimské okolí, dostupný a snadno pochopitelný pro každého zájemce a hlavně musí obstát ve zběsilých útocích tradičních vykladačů

5 1
možnosti

To by museli zavrhnout mohameda jako ukázkový příklad muslima a to se stane jen těžko.

4 0
možnosti

J80i71ř62í 97H24r91b60e95k

11. 6. 2017 10:53

Křesťané mají tento jak říkáte „bolestivý rozvod“ ve svých církevních dějinách také. Šlo o trochu jiné otázky - je papež/kněz nebo Ježíš prostředník Boha na zemi, má každý hledat pravdu v Bibli sám za sebe nebo to má nechat na představitelích církve, co je vlastně církev, jak je to s odpustky, proč nemůžem přijímat „podobojí„ ... stálo to hodně bojů, ale výsledek stojí za to - člověk se může rozhodnout, jestli bude katolík nebo husita beze strachu, že mu za jeho rozhodnutí někdo podřízne krk.

Když tu byla prakticky jen katolická církev, tak rozhodnutí věřit po protestantsku bylo velmi nebezpečné a mohli se k tomu rozhodnout jen lidé se skutečně silnou osobností, charakterem i vědomostmi, protože je těžké se sám postavit celému svému okolí. Nyní má každý nový protestant k dispozici společenství podobně smýšlejících, vybroušenou věrouku a vystudované kněze, kteří mu nejasnosti rádi vysvětlí.

3 1
možnosti

Jenže evropa už došla trochu dál.

Církev toho za svou éru pohnojila taky dost, ale dala světu desatero (jako ukazatel etických hodnot), budhismus dal světu své čtyři základní pravdy o utrpení a je jen na člověku, jak se bude s těmito vědomostmi chovat.

Jenže to, co přinesl do evropy Islám v posledním desetiletí (s vydatnou pomocí USA na arabském poloostrově), to nemá s etickými hodnotami moc společného.

Přirovnal bych to k nástupu NSDAP. Myslím tím úmyslné vyvolávání strachu a nejistot a tím jejich pozvolný (později velmi rychlý) nástup k moci ...

Dokud budou mít tito "Lidé" útočiště a ochranu u evropských muslimů - tak se časem zradikalizuje odpor i proti nim.

Prostě NÁSILÍ VYVOLÁVÁ ZASE JEN NÁSILÍ.

I Hitlera porazil ještě větší násilník než on (pro ty co neví nic o historii - byl to Stalin). A to vyvolalo zase návrat ke ZLU ...

1 0
možnosti
Foto

Vážení přátelé, jako vždy poprosím o slušnou diskuzi a jako vždy se omlouvám, že budu reagovat později, za chvili jdu do prace :-) přeji Vám hezkou neděli :-)

17 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS