Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Prosím o názor: 

"Teď to z dovolením rozeberu:

1. Muž může mít 4 manželky, žena může mít pouze jednoho manžela.

2. Žena má být poslušná muži a respektovat, že muž je hlavou rodiny, muž poslušný ženě být nemusí. Navrch, muž si může vynutit poslušnost i bitím. Opět dokreslím úryvkem “Zena má pravo, ze proti ni nebude pouzito fyzicke nasili, krome pripadu, kdy spacha Nushooz.(Coz je, kdyz odmita svemu manzelovi jeho prava, nebo neplni sve nabozenske povinnosti atd.) A i v tomto pripade, toto nasili nesmi zanechat na ni zadne znamky, nesmi byt na tvari - prirovname to jako kdyz naplacame diteti na zadek.”

3. Žena nesmí opustit dům bez svolení muže, ani nesmí vpustit návštěvu do domu bez svolení muže. Na muže se nic takového nevztahuje.

4. Muž má právo být obsluhován ženou

5. Právo na uspokojování sexuálních tužeb manžela, díky čemuž v právu sharia neexistuje nic jako znásilnění v rámci manželství a žena nesmí odmítnout sex manželovi.

 

Tak toto je stručný výtah o postavení žen v islámu, slovy samotných muslimů. Názor si o tom utvořte sami."

http://radosa.blog.idnes.cz/c/436787/Postaveni-zen-v-Islamu.html

0 0
možnosti

Sorry, ale tohle je jenom hledání vyleštěného místečka na velkém lejnu.

Přestaňte hledat, co kde by mohlo být na islámu dobrého, otevřte oči a přiznejte si: Mohamed byl vrah a násilník. I Korán (natož hadísy) obsahuje zcela jasné výzvy k zabíjení a porobení.

Vždyť si to může každý přečíst! Fakt chcete lidi opíjet rohlíkem jenom proto, abyste nemusel přiznat, že jste odpadlík?

0 0
možnosti

Víte, na jednu stranu mě to omlouvání si islámu "rozčiluje", protože přesně je to ten případ, že mimo islám bravurně ovládáte logiku, ale jak dojde k islámu, sentimentálně  dojdete k popírání veškeré logiky a vybírání si jen rozinek z chleba. Na druhou stranu se ale zas nezlobím. Můj bývalý muž, Alžířan, otec mého syna, ať už se stalo cokoliv - a dnes už spolu nejsme řadu let, vím že to není zlý člověk. A přesně je v této fázi, kterou si úplně nejsem jistá, zda vůbec někdy překoná. O Muhammedovi je opravdu upřímně přesvědčen, že to byl prostě fajn chlapík jako on (vidí se v něm), a nemůže si představit, že to co on vidí přirozeně  že je špatně, že Muhammed by to tak neviděl. Prostě si vysnívá Muhammeda, který nijak nemá nic společného z dochovaných textů. A tak začne něco s "falšováním a překrucováním islámu". Minule naše rozprava skončila vtipně. Důkaz falšování dodal to, že Muhammed řekl, že bude 74 cest a jen jedna je ta správná. když jsme mu na to řekla, jak tohle může použít, protože zrovna tahle citace je důvod všech sporů a zabíjení mezi muslimy - a že muslimové opravdu nepotřebují jen spory zvenku, oni se dostatečně už po stovky let povraždují i mezi sebou, a přesně z toho důvodu, že vždy ta jedna daná skupina je přesvědčená, že oni jsou správně, kdežto zbytek je špatně. A že vlastně tedy on dělá to samý, je přesvědčen že ta jeho verze islámu je správně, kdežto ten zbytek ne, a ještě si to potvrdí hadísem. Ano, jeho verze je sice vcelku mírumilovná, ale nevím z čeho přesně vychází že on je dobře kdežto ostatní špatně. A tak vyvalil oči a naše diskuze skončila.

1 0
možnosti
Foto

Milá paní Radoso, víte, ve svém životě jsem měl několik vztahů jak s muslimkou, křesťankou, buddhistkou a dokonce 4-letý vztah s ateistkou. Co pro mě bylo důležité ve vztahu, je vzájemný respekt, společné zájmy a důvěra a kdykoliv jeden z těch prvků začal chybět, byl to začátek konce vztahu. Ale když Vy mluvíte o Vašem vztahu, věřte, že nemáme stejný život, jelikož já v mých vztazích jsem nikdy nevnucoval své přesvědčení, jelikož pokládám hledání jakékoliv pravdy za osobní cestu. Tím chci říct, že vztahy jsou pro mě naprosto irelevantní, abych si udělal názor o jakémkoliv náboženství či filozofickém směru. Už jsem to řekl několikrát, že mám filologické vzdělání i židovské předky, a proto moje pátrání je čistě lingvistické v rámci historického kontextu. V mém blogu jsem reagoval na tvrzení, že existují v Koránu verše nabádající ke znásilnění a vyvrátil jsem takové tvrzení poskytnutím textů v originálu. Také jsem mluvil o různých školách a osobně uznávám tu racionalistickou, která potvrdila jen 17 výroků z hlediska filologie textu. Nemyslím, že jsem prokázal jakoukoliv sentimentalitu a pokud vím, Vy jste byla muslimka a předpokládám, že jste se jí stala na základě znalostí arabského jazyka, koránského textu a jeho historického kontextu. A pokud jsem se mýlil ohledně vyvrácení těch výroků v mém blogu, očekávám od Vás, abyste mi to vyvrátila stejným způsobem. Ale jestli jste se stala muslimkou kvůli manželovi, řekl jsem to i paní Červenkové, že pro mě je taková argumentace irelevantní. Nemyslím, že jsem tvrdil v jakémkoliv blogu, že obhajuji nějakou pravdu, po které sám pořád pátrám na základě analýzy a studia i ostatních Písem a v žádném případě ne na základě osobních vztahů bez emocí a potřeby se rozčilovat. Kvůli tomu jsem řešil integrační problémy, ale ne víru. Pro mě za mě ať každý věří, v co chce bez potřeby exhibice víry či nevíry podle nálady.. proto pořád obhajuji ten osobní přístup.. Ale je něco jiného věci dokázat, a to byl smysl mého blogu.

1 0
možnosti
Foto

O27t27a 67B17l10a24ž48e23k

30. 7. 2015 23:47

Vážený pane Berrezougo,

teď se již opakuji. Vedete velmi poučenou osvětu o Koránu. Té by však bylo nejvíc zapotřebí samotným současným muslimům, kteří však - jak jste sám uvedl - prakticky nic nečtou - tedy ani Korán, a tak jsou přístupni velmi zjednodušeným a pro nemuslimské prostředí konfliktním schematům.

Úkol poučit muslimy a posunout samotný islám dále je však při veškeré i Vaší snaze úkol na desítky, ne-li stovky let. A Evropa má s muslimy problémy, které je potřeba řešit v řádu měsíců, nanejvýš let. Bohužel.

1 0
možnosti

J53i74r87i 73D53o30b61r52ý

28. 7. 2015 10:40

Jen pro zajimavost, jak se divate na nahrazovani starsiho novejsim (Násk) v Koranu?

Asi vite o cem mluvim, ostatni si to najdou. Jde o problematiku tzv "satanskych versu", ktere mimo jine primo v Koranu pripousteji vice bohu a misty hodne nejasneho datovani jeho casti.

PS: vy jste ateista, jen vam ta mentalni nemoc zvana "vira" brani to priznat (sobe i ostatnim). Preji hezky den.

0 0
možnosti

P68e77t87r 58J91a92n92í81k

27. 7. 2015 19:31

Súra 8:66 (str.490) " Proroku, povzbuzuj věřící k boji! Bude-li mezi vámi dvacet vytrvalých mužů, porazí dvě stě, bude-li jich mezi vámi sto, porazí tisíc nevěřících, neboť to jsou lidé nechápaví."

Súra 9:5 (str.585) "A až uplynou posvátné měsíce, pak zabíjejte modloslužebníky, kdekoliv je najdete, zajímejte je, obléhejte je a chystejte proti nim všemožné nástrahy!"

Súra 9:39 (str.589) "Jestliže nevytáhnete do boje, Bůh vás potrestá trestem bolestným."

Súra 9:74 (str. 593) "Proroku, bojuj usilovně proti nevěřícím a pokrytcům a buď přísný na ně. Útočištěm jejich bude peklo a jak hnusný je to cíl konečný."

Súra 9:124 (str. 599) "Vy, kteří věříte! Bojujte proti těm z nevěřících, kteří jsou poblíže! Nechť ve vás naleznou tvrdost a vězte, že Bůh je na straně bohabojných!"

Súra 47:4 (str.492) "A když se střetnete s nevěřícími, udeřte je do šíjí, a až jim způsobíte úplnou porážku, pevně je spoutejte!"

Súra 48:13 (str.575) "A kdo nevěří v Boha a posla jeho ...pro nevěřící jsme připravili plamen šlehající."

Súra 4:76 (str.530) "A těm, kdož bojují na stezce Boží a budou zabiti či zvítězí, těm dáme odměnu nesmírnou."

Súra 4:13 (str.523) "Proti těm z vašich žen, jež dopustí se hanebnosti, vezměte jako svědky čtyři z vás. A jestliže tito to dosvědčí, podržte ženy v domech, dokud je smrt nezavolá anebo Bůh pro ně nepřipraví nějaké východisko"Súra 4:38 (str.526) "Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými.

Súra 5:37 (str.605) "A odměnou těch, kdož vedli válku proti Bohu a Jeho poslu a šířili na zemi pohoršení bude věru to, že budou zabiti nebo ukřižováni či budou jim useknuty jejich pravé ruce a levé nohy a nebo budou ze země vyhnáni."

2 0
možnosti
Foto

Dobrý večer, ten blog byl o znásilnění žen, a když ne žen tak koz. Doteď nikdo nevyvrátil ani neposkytl žádný verš z Koránu nabádající k tomu a nikdo nereagoval na zfalšování výroků,které jsem poskytl jako scan v arabštině, a tím všichni dokázali, že jsou odborníci na koránský text. Je zbytečné, abych řekl, že vytrháváte texty z kontextu a každý to může dělat z jakékoliv jiné knihy a není to důkaz odbornosti. Celou dobu se snažím nechat víru jako osobní věc a netahat ji do blogu, ale vidím, že toužíte po správném vysvětlení veršům, souhlasím s tím a osobně myslím, že to ujasní spoustu nedorozumění. Budu psát postupně podrobné blogy a budu se těšit na odbornou diskuzi ohledně arabského textu. Snad Vám pak dojde rozdíl mezi integračním, kulturním problémem a vírou 1,5 mld. lidí.

2 0
možnosti

Mohl byste, prosím, okomentovat toto video?

Můj závěr - neexistuje umírněný islamista. Největší povinností muslima je džihád. Pokud jste pravověrný muslim, evidentně nemůžete být umírněný - jste terorista. Neříkám to já, takto jsem pochopil toto video.

V čem se plete syn velitele Hamásu?

https://www.youtube.com/watch?v=UI2E4MsC4kk

;-D

3 0
možnosti

Můžete argumentovat tím, že to není napsáno v koránu. Možná není. Ale vzhledem k tomu, jaký je poměr lidí, kteří neumí číst v muslimských zemích... nevyjadřuje náhodou tento názor přesně to, co se považuje za správné, za jediné pravé... za to, co vás přivede do nebe?

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, zajímalo by mě, jak vnímáte následující "ateistická" témata:

(1) V blogu (ve kterém vysvětlujete, čemu vlastně věříte) odkazujete na legendární příběh Adama a Evy. V té souvislosti si vybavím stesky Richarda Dawkinse, že v britských muslimských školách se vyučuje evoluce tak, že tomu nevěří ani sami vyučující, natož pak studenti. Zajímalo by mě, jestli příběh o Adamovi a Evě (případně další takové legendy -- nevím, jaký je průnik Koránu a Genesis) vnímáte jako něco, co se vážně stalo, či jen jako fiktivní příběh s morálním poselstvím případně se vzdálenou podobností s realitou.

(2) Rád bych si ujasnil váš postoj k nevěřícím. Když citujete "nejvznešenější z vás před zraky Alláha je ten, který si ho uvědomuje nejvíce", cítím z toho jistý pocit nadřazenosti, ačkoli samotné příkazy mohou nabádat k smírnému jednání (vím, že to není jen aspekt Islámu, ale i dalších náboženství). Když to trochu přeženu, samozřejmě že postoj "Chovejte se k nevěřícím hezky, Alláh si to s nimi vypořádá sám" je mnohem lepší než "Buďte zlí na nevěřící", protože převádí trest do (pro nás) fiktivní roviny, ale stále to je vzdálené podle mně ideálnímu "Tak se někdo mýlí v jisté filosofické otázce, no a co?"

0 0
možnosti

Problém s islámem je, že je dualistický. Vždycky nabízí dva druhy názorů na jakoukoliv záležitost, ať jde třeba o studenou a horkou vodu. Většina muslimů nepraktikuje celý rozsah zmíněné doktríny. Ale ta je tu stále přítomna a oni ji mohou praktikovat, pokud se tak rozhodnou. V 93 verších koránu se říká, že je třeba napodobovat Mohammeda, božský prototyp dokonalého muslima. Jenže mají napodobovat Mohammeda, když pobýval ještě v Mekce, nebo až toho, který byl v Medíně? V Mekce kázal Mohammed islám jako náboženství, získal 150 následovníků, ale pak přešel do Medíny a tam se stal politikem a džihádistou. Většina muslimů vyznává korán z Mekky, ale nemohou odmítnout učení z Medíny, takže súry, které vznikly později, jsou jako dobře ukrytá zbraň.

http://echo24.cz/a/itRJ6/kdyz-vidim-hidzab-vidim-sariu-fyzik-chce-cechy-chranit-pred-islamem

7 0
možnosti
Foto

Dobrý den paní Vojteková, rád čtu Vaše blogy, když pojednávají o emigraci a v určitých věcech s Vámi docela souhlasím. Ale ohledně mého článku,abychom se moc netočili kolem teorie, tvrdí se tu, že Korán nabádá muslimy, aby znásilňovali ženy a je to trest od Alláha a navíc Muhammad obcoval s kozou. Máte k tomu konkrétní verše z Koránu ať už mekkánské či medínské, které k tomu nabádají a jednou říkají chovejte se k ženám slušně a po druhé je znásilňujte a jestli ne ženu tak kozu? Jestli mi budete citovat verš o bití, tak o něm bude poslední část blogu a jen ve zkratce, ten verš neřeší vůbec sexuální život a slovo nušúz se vztahuje jak ženám, tak k mužům.

Jinak neexistuje mekkánský a medínský Korán, ve významu, že celé kapitoly (súry) byly zjeveny v Mekce a pak další kapitoly byly zjeveny v Medíně a pak máme dvě verze a následně dva Korány a muslim je pak takový schizofrenik, který bere, co se mu hodí. Ve skutečnosti jedna kapitola může být složená z několika veršů, které byly zjevené jak v Mekce, tak v Medíně a takto se prolínají v celém Koránu. A pátrání po medínských a mekkánských verších je samostatná islámská filologická věda a článek od p.Warnera na tom nic nezmění. Děkuji za inspiraci na budoucí článek. Přeji hezký den.

1 0
možnosti
Foto

Stačí tohle: "A Alláh je vševědoucí a o všem všechno ví." takže jestli s tím nesouhlasím, tak jsem nevěřící a tudíž nepřítel. :-P

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS