Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Nechápu proč toto slovo (dhímmí) překládají jako druhořadný občan, v arabštině toto slovo znamená pod osobní ochranou."

U nás má spojení "pod osobní ochranou" snad ještě horší zvuk - několik let jsme žili pod "osobní ochranou Vůdce" za protektorátu. Dhímmí v arabských zemích zcela rovnoprávní s muslimy prostě nejsou, na rozdíl od muslimů v Evropě či USA. Nicméně chápu, že kdysi o určitou (a limitovanou) formu ochrany šlo.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý pane Sedmíku, největší problém v definování slov i v překladech je najít synonyma, která skoro neexistují mezi dvěma odlišnými jazyky, a kdyby existovala, další problém bude jejich odlišné kulturní chápání. Berte např. slovo Bůh, které způsobuje až do dnes velkou neplechu, když málokoho zajímá jeho etymologie a lidé považují slova El, Elí, Eloa, Elohím, Ilu, Allah za odlišná slova a odlišné Bohy. Určitě chápu, že "pod osobní ochranou" u Vás má jinou historickou konotaci, ale dhimmí je od slovesa dhameme, podst.jm. dhimema, což doslova znamená úmluva poskytující ochranu a tato úmluva je už předislámský zvyk - když člověk hledal ochranu u nějakého arabského kmene a oni mu dali slovo, že ho budou chránit, tak Arabové byli připraveni vstoupit do války kvůli němu s jiným kmenem, kdyby chtěli od nich např. aby ho vydali, protože být pod čí dhimmí znamená, že čest tohoto kmene je v sázce a v žádném případě nešlo o protektorát. Islám nezrušil veškeré předislámské zvyky, některé přijímal a potvrdil. Ono prostě v dějinách se lidská práva buď dodržují nebo ne v souvislosti s civilizovaností každého národa. Před 70ti lety v Evropě se porušovala a neznamená to, že předtím v islámských zemích neexistovala, ale člověk by lhal sám sobě, kdyby teď tvrdil, že jsou  v islámských zemích lidská práva zachováno a bez ohledu na to, zda jsou dhimmí nebo Arabové.. A určitě práva, která Evropa a USA poskytli muslimům v dnešní době, nemůžou o nich ani snít, a proto jsem psal ty články, aby se zde muslimové vzbudili, protože Evropani už vnímají jejich nevděk. Otázka, která se teď řeší je, když teď Západ je na vyšší kulturní úrovni než Východ, má koukat na Východ s pohrdáním nebo zasahovat vojensky, aby prosadil násilím demokratické principy, když ty národy nejsou na ně připravené, anebo spíš najít mírové způsoby, jak je můžou motivovat, aby se k nim vývojově přiblížily, a poté by ani Afričani ani Arabové neměli důvod opustit vlastní zemi a emigrovat.

0 0
možnosti
Foto

III. část

Navíc udivuje mě neúčast vlády do žádného konkrétního integračního programu, a sem tam dělat nějakou razii, nic neřeší, jen věci zhoršuje a osobně mě děsí také postoje současného prezidenta, jestli si vůbec uvědomuje, že je hlava státu a ne nějaký bloger, aby mohl vtipkovat a muslimové nemají smysl pro humor pro zesměšňování jejich víry, a tím štve i ty rozumné. Nevím upřímně, jakou má vizi, jestli chce být ten prezident, který rozpoutá akci, která v blízké budoucnosti bude mít násilné projevy evropských občanů proti muslimům a pak jejich násilnou deportaci. To je také má domněnka a doufám, že se mýlím. Vzhledem k tomu všemu, jsem se teď rozhodl vrátit do Tuniska a nechám otevřenou možnou spolupráci na skutečný program, který všem pomáhá, a nejedná se o pouhou politickou kampaň. Určitě se rád vrátím do ČR, kde mám přátele a závazky, a kdyby se situace změnila, určitě rád se Vám ozvu, ale v téhle chvíli upřímně nevím, co mám dělat a hlavně se nechci cítit jako nechtěný občan, nikdy jsem ten pocit předtím v ČR neměl. Proto ty články, které jsem psal, představují spíše hlas zoufalého člověka, který vidí, jak všechno jde špatným směrem z obou stran a nikdo proti tomu nehodlá nic dělat. A velice oceňuji Vaše reakce a reakce pár spravedlivých křesťanů a židů, bohužel žádný muslim nekomentoval, a doufám, že nás bude víc a něco se začne dít. Děkuji za vše a neberte prosím osobně, že se teď s Vámi nemohu sejít, jsem v procesu příprav na odjezd za pár týdnů, ale určitě můžeme zůstat ve spojení a pošlu Vám mail, abych nechal na sebe kontakt. Přeji Vám hezký den, Hatem

0 0
možnosti

J49a92r21a 51R54a93n82k

13. 6. 2014 8:32

Prominte, ze se Vam sem dostanu mezi Vase prispevky, ale mam neco proti Vasim radam, pro nas. Rada a hodne cestuji, byla jsem na Bali mesic pred vrazednym teroristickym utokem, mela jsem stesti. Nikdo mne nemanipuluje, tak prosim se o to nesnazte ani Vy. Ziju v Kanade, kde treba ve meste Edmonton je starostou muslim, ale je take homosexual, jak zareagujete na to? Budete pro obeseni, nebo to budete tolerovat? Pokud nevim, jak moc vazne koran berete, nemuzu Vam verit. Mam kolegyni Rgyptanku, je muslimka, ale do mesity nechodi, napije se obcas vina a rika, ze bere viru vlazne. Zaslouzi si byt ze sve cirkve vyvrhnuta, nebo ukamenovana?V zadnem pripade nechci byt agresivni, jen se mi zda, ze nejste uplne uprimny, vim, ze se zivite provazenim turistu a i na tomto blogu je to dobra reklama, ale proc ja Vam to nemohu verit...

A pritom nedelam rozdily v rase, jsem pro prezidenta Obamu, jsem velice na strane Izraele a nejsme Zidvka, byla jsem v mesitach, do kterych byl pristup, projela jsem Indonezii a mela pocit bezpecnosti i po skusenostech na Bali, ale bohuzel.....

0 0
možnosti
Foto

Část II.

Ale jen oni, a ne soudit miliardu a půl muslimů, že jsou všichni magoři a teroristi a všichni Vám chtějí ublížit a mnozí z nich ani nevědí, že Česká republika existuje. Sebereflexe má být vzájemná a pro mě fanatik je jako fanatik, Čech, žid, muslim nebo mimozemšťan bude fanatikem všude... I kdyby žil v jiné dimenzi, protože problém je v něm a o to jde. Nehledejte chyby jen v ostatních, začínejte se všichni tázat, v čem děláte chybu ve Vašich životech, s Vašimi manželkami, dětmi, pokud Vám někdo nadává i z Vašeho okolí, znamená to, že něco děláte špatně i Vy. Buď na to musíte přijít sami nebo to sveďte na někoho jiného a hrajte dál na ty dobráky. Jestli jsem se něco naučil z dějin, že největší zlo páchali ti tzv. dobráci. Otázka je, kdy se rozhodnou vzít tu červenou pilulku a vzbudí se z té iluze, že někdo je oběť a druhý je viník. Všichni jsme vinni a jsem oběti své neznalosti a strachu. A tím dovolujeme všem, aby s námi manipulovali, jak chtějí a postavili nás proti sobě, abychom se my zabíjeli mezi sebou a diktátoři všude na celém světě se jen posmívají mně i Vám.

1 0
možnosti
Foto

Část I.

Dobré ráno všem, rád bych něco ujasnil. Než jsem psal článek, strávil jsem určitý čas svého života studiem jazyků, našich i Vašich dějin a hlavními třemi směry náboženství. A kdybyste je četli, jak tvrdíte, tak mi nebudete citovat určité vybrané verše o válčení. Jako kdyby o válčení se mluvilo jen v Koránu. A asi je nevhodné, abych Vám řekl, abyste četli světové dějiny, abyste věděli, že nebyli jen muslimové, kteří válčili, i jediní, kdo válčí v dnešní době. Celá lidská rasa páchala zvěrstva a bude je páchat. Otázka je, jestli jejich víry jim to přikazují nebo ne. Ani v Tóře, ani v Evangeliích ani v Koránu není psáno, aby lidé začali agresi a jen tak zabíjeli. Ale člověk má vždycky právo se bránit. Jestli židé, křesťané a muslimové zneužívají učení svých proroků, není to vina těch proroků, ale spíše těch vyznavačů, co je ani nechápou. Alegoricky řečeno, když hraje Slavie proti Spartě, jen ty pitomci na tribunách a venku válčí mezi sebou, jinak oba týmy proroků jsou profesionální hráči na hřišti a hrají v jiné lize. A o to jde v celém článku.

A kdyby každý z Vás našel tu odvahu říct, co dělá špatně, svět by byl jiný. Kdo hledá chyby,  najde je. Kdo hledá viníka, i kdyby nebyl, sám ho vytvoří. A proto říkám, mír s nimi všemi. S Mojžíšem, Ježíšem, Muhammadem a všemi proroky. Děkuji, že se bojíte o můj život, ale kdybych se o něj bál sám, zbaběle bych mlčel. V Koránu je napsáno: "Jestli člověk úmyslně zabije nevinného člověka, musí být popraven, i kdyby celé lidstvo zabilo jednoho nevinného člověka, půjdou všichni do Pekla." Což znamená, jestli ten Stvořitel existuje, a jestli vesmír je tak velký, a jestli jsou milióny planet s jinými civilizacemi, které jsou v jiném stádiu evoluce, pro toho Boha by bylo strašně jednoduché strčit celou planetu do pekla, jestli jejich obyvatelé jsou pitomí. Co chci říct, jestli jsou nějací muslimové, kteří porušují islám a spáchají atentáty proti nevinným lidem, mají být zadržení, souzeni a klidně popraveni podle práva.

0 0
možnosti
Foto

Pane Berrzeougo,

to je právě ono...snažím se hledat řešení a to nejen v rámci islámu (to je teprvé nová záležitost), ale těžké problémy má i katolická církev: v dnešní době ale takové, které běžné občany nezatěžují, resp. nevěřící a nebo volné křesťany i pokřtěné. Prosím, nerozčilujme se nad dějinami, ty jsou plné krve na všech stranách a jak jsem psala - problémy s mladším islámem mohou být pro křesťany a jejich křížové výpravy (ke kterým Kristus nevyzýva) dobrým zrcadlem. Hovořme teď a tady, pozitivně a o možnostech. V českém překladu Koránu se prostě vyskytují verše (některé jsem vypsala), které k zabíjení vyzývají. Co s tím?

a) buď je třeba se od nich distancovat (pokud je překlad pravdivý)

b) řešit český překlad Koránu tak, aby v tak zásadních věcech nebyl nepravdivý (pokud je nepravdivý).

Jiné dvě možnosti nevidím.

Pokud platí b), pak se do toho pusťme (a v tom můžete Filosofické fakultě atd. třeba pomoci i Vy) a potom text a tím i vlastní náboženství je vpohodě a bylo by třeba to rozšířit mezi lidi a pak tedy dál řešme problémy, o kterých jste psal. pokud platí a), byl by to zásadnější problém, ale to zatím nechci rozvádět, protože neznám důvod toho, jak mohou v Čechách vyjít překlady (uznávané) s texty o Koránu, kde se píše o zabíjení. Právě proto bych se ráda s Vámi sešla a tuto otázku řešila, protože ji považuji za stěžejní, v prvním kroku.  Prosím, pořád mějme na paměti: Nebojujeme, hledáme řešení, aby různé národnosti (v rozumném počtu) mohly být bezpečným způsobem promíchány (i vzhledem k nešťastným konfliktům na blízkém východě), mohly se inspirovat a vyvíjet bezpečně i do budoucna. Proto si prosím nic nevyčítejme, jen se držme věcných problémů, popř. desinformací, které tu jsou a neobejdeme je.

0 1
možnosti
Foto

Dobrý večer paní Kulhavá, upřímně bych Vám odpověděl na cokoliv, ale nejprve potřebuji pochopit, máte otázky ohledně Tóry, Evangelia či Koránu nebo ohledně všech? Nebo jenom v Koránu? A co konkrétně Vás v Súře 9 zajímá? Můžete dát konkrétní verše a zajímá Vás kontext těch veršů, a jestli se vyskytují ve všech Spisech nebo ne? Také jsem dlouho studoval lingvistiku a velice mě zajímá, z jakého hlediska řešíte Písma. Z hlediska věřícího nebo filologa? Pak bychom řešili kompozice těch manuskript a jejich historický kontext. Prosím Vás o přesnější otázky. Myslím, že píšu a mluvím otevřeně a upřímně a přál bych si stejnou otevřenost a upřímnost. Věřím, že nám všem jde o to, abychom našli společnou cestu založenou na respektu a vzájemném obohacování a ne hledání viníka za jakékoliv okolnosti. Tím se zavírá cesta k dialogu, kdybychom přistupovali k lidem, kteří mají dobrou vůli, s neustálou pochybností.

1 0
možnosti
Foto

Právě, že do krátkých komentářů nejde napsat vše, tak jsem napsala jen stručně a nekonkrétně, to není otázka neotevřenosti V:-). Těšilo by mě osobní setkání, abychom nemuseli složitě písemně komunikovat a předešli nedorozuměním.  A třeba Vás to inspiruje k dalšímu článku. Zajímá mě to jako věřícího. Nejsem uzavřená v jedné církvi: Přestože jsem první kontakt měla s Kristem (ač nikod kolem mě nebyl věřící), zvláštní cestou okolností jsem se dostala i k linii Rámy a Matku přírodu v rámci různých náboženství nelze v ČR nevnímat :-). Miluji sledování rozdílů (a ne vše je aktuálně pro mě) a sledování vývoje světa. Proto mě i pokorně Korán zajímá.

0 1
možnosti
Foto

Mám několik známých Arabů a i při krátkodobějším setkání vnímám společné: Hodně ohně, cholerie, rychlé emocionální reakce. Jiné, hlubší a vědomější než u Rómů, ale něco společného, s čím se těžko žije, tam je. Možná rozumím (a možná ne) tomu, proč je Korán na rozdíl od Nového Zákona tak tvrdý a zároveň si nemohl dovolit vše staré žité zrušit. Nedokážu odhadnout, jaké procento muslimů jsme schopni v ČR zvládnout (a při jaké jejich asimilaci), např. i ve školách...jsme jiní. Ne lepší či horší, jen nevím, zda ten oheň a silnou emocionální stránku a někdy i bezhraničnost máme šanci (pokud by procento muslimů přesáhlo nějakou hranici, kterou neznám) jako Češi zvládnout. V určitém procentu to naopak pro nás může být inspirace, vnímání různorodosti i výzva - což je pokladem globalizace (pokud je v míře a s řádem). Co si o tom myslíte? Možná námět na další článek...

0 0
možnosti

K75a87r86e70l 26D98u52b

12. 6. 2014 8:51

jaké procento muslimů jsme schopni v ČR zvládnout ?  Jednoduchá odpověď. Nula %!

1 0
možnosti
Foto

V jednom detailu bych doplnila: V Češích se budí jak nedobré vlastnosti (paušalizace, nedůvěra, ostrá slova, možná i neřátelství a nevnímání Lidstva jako celku), i zde na blogu, ale zároveň to vnímám jako impuls ke zrodu dobrých vlastností: také zde na blogu, ale hlavně v kolektivních diskusích, hledání řešení, první vlaštovky i na vládu atd. Apel na znovuhledání vlastního tvaru, podobně, jako jste to psal v prvních článcích. A hlubocí duchovní lidé, kteří v dané oblasti nemají žádný praktický "boží" (karmický) úkol se modlí za transformaci a vnímání společného Boha (byť cesty k němu zústanou pravděpodobně vždy různé, individuální a je to tak dobře), Lásky atd. i v problematických chvílích, kdy jedni zápolí se svými nejhoršími vlastnostmi, podruzí zase jiní...

0 1
možnosti
Foto

Pane Hateme, žádnou odpověď mi články nepřinesly. Pro mě není primární problém v chování (i když to je hlavní problém), ale v textu. Kromě konkrétních dotazů (prosím odpovězte je i pro ostatní, tím se řada věcí osvětlí) by mě těšilo hlubší porozumění Koránu. I Starý Zákon Bible je ploše přeložen a teprve, když jsem studovala starou hebreštinu, tam vylezly poklady (protože stará hebrejština je trojrozměrný, nepřeložitelný jazyk tím, že je možné vložit samohlásky a neodděluje slova) a většina lidí o tom nemá ani tušení, směje se Adamovu žebru atd...Byla bych velmi vděčná za setkání nad Koránem. Je to možné?

0 0
možnosti

K75a18r23e78l 56D24u50b

11. 6. 2014 14:48

Autore, dal jste si s tím práci, a snažíte se, a až budou všichni muslimové vašeho názoru, až všechny do posledního přesvědčíte, pak přileťte k nám na zabijačku. Jitrnice zalité plzeňským vám budou určitě chutnat.  Můžete zůstat celý týden.

0 1
možnosti
Foto

Muslimové nesmějí vepřové ani alkohol, ze stylu, jakým jste to napsal, usuzuji že to víte a úmyslně tak urážíte jeho víru.

1 0
možnosti

Často bývají z koránu citovány věty s opačným vyzněním, téměř vždy také jednostranně. Což tak sebrat citáty takříkajíc "všeho druhu" a udělat obecnou interpretaci? A co v případě, kdyby některé věty byly vzájemně neslučitelné?

1 0
možnosti
Foto

R^ Jsem přesně pro a Hatem Berrezouga by ve spolupráci s dalšími v tom mohl udělat záslužný čin dalšího charakteru.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS